Roberto Polo Gallery

The Gallery will close for Easter on Sunday, April 16th, 2017;

Jan Vanriet | PERSBERICHT | Gift aan het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden (Warschau)


Alternate Text

Persbericht - Gift aan het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden in Warschau

Roberto Polo heeft het genoegen zijn gift aan te kondigen van twee olieverfschilderijen op doek door Jan Vanriet, de vader van de Belgische verhalende schilderkunst. De twee schilderijen stellen Joodse gedeporteerden uit de Tweede Wereldoorlog voor, Esther en Mojsesz, uit 2010, 50 x 40 cm. Zij werden toegevoegd aan de collecties van het museum op 29 september 2014.

Het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden opende in april 2013. De ongeveer 13.000 m2 grote tentoonstellingsruimte functioneert als een cultureel en educatief centrum en een forum voor allerlei evenementen die parallel lopen met de permanente verzamelingen: tijdelijke tentoonstellingen, debatten, performances, filmvoorstellingen, lezingen, theatervoorstellingen... De officiële inhuldiging van het museum met een permanente tentoonstelling over de 1000-jarige geschiedenis van de Poolse Joden, is gepland voor 28 oktober 2014. Het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden situeert zich in de traditie van de belangrijkste musea gewijd aan het jodendom wereldwijd, na dat van Moskou en voor die van Berlijn en New York.

Het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden is gebouwd op de ruïnes van de oude Joodse wijk van Warschau, door de Nazi's tot getto omgebouwd, en nu gelegen in de nabijheid van het Monument voor de Helden van het Getto. Deze beladen historische locatie vroeg om een grote fijngevoeligheid van de kant van de Finse architecten, Rainer Mahlamäki en Ilmari Lahdelma, die een zeer symbolische en moderne structuur bedachten als eerbetoon aan het Joodse volk van Polen.

De aanwezigheid van de Jan Vanriet schilderijen in het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden is veelzeggend. Zijn werk is vaak doortrokken van het sombere verleden van de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog: zijn ouders, oom en grootmoeder werden gedeporteerd als gevolg van hun inzet voor de Belgische verzetsbeweging. De tentoonstelling Jan Vanriet / Gezichtsverlies / Losing face gaat over het thema van de deportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en opende een eerste maal op 13 november 2013 onder enorme publieke en persbelangstelling in de Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen (België). Een uitgebreidere versie van deze opmerkelijke tentoonstelling zal openen in het Joods Museum en Tolerantiecentrum (Moskou) op 27 januari 2015, Holocaust Herinneringsdag, en in het Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden in 2017. Het Moskouse museum werd geconcipieerd door de befaamde Berlijnse architect Sergei Tchoban en zal een nieuwe publicatie over het werk van Jan Vanriet presenteren.